Студент жастардың электоралды-құқықтық мәдениеті (оралмандарды мысалы негізінде) (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2018)
Студенттердің электоралды-құқықтық мәдениетін көтеру мемлекеттік институттардың бастыміндеттерінің бірі болып табылады. Сондай-ақ студенттердің құқықтық мәдениетінің қалыптасуымен дамуының негізгі факторлары: білім, университет, БАҚ, интернет, билік органдары, отбасы.Бұл аспектіде, авторлар қызығушылығы ЖОО қызметін (әл-Фараби атындағы ҚазҰУ мысалынегізінде) оралман студенттердің электоралды-құқықтық мәдениетін қалыптастыру жәнекөтерудің бір құралы ретінде қарастыруға бағытталған.Студент жастардың электоралды-құқықтық мәдениеті жоғары білім беру жүйесінің ажырамасбөлігі болып табылады және мәдениетті университеттің шығармашылық және тәрбиелікқызметінің үрдісі ретінде ұғынуға негізделеді. Дәл осы университет қабырғасында жәнестуденттік ортада тұлғаның саяси және азаматтық әлеуметтенуінің басым бөлігі қалыптасады. Бұлжағдайда білім беру жүйесінің міндеті анық – студенттердің қалыптасқан азаматтық позициясымен саяси мәдениетін әрбір құқықтық нормаларды азаматтық сенім тұрғысынан сақтайтындайдеңгейге жеткізу. Бүгінгі таңда университет жастарды саяси процестерге тартуды арттырудыңауқымды құралдары мен тәсілдеріне ие. Олардың ең тиімділері: жоғары білім беру жүйесі, оныңәлеуметтік-тәрбиелік қызметі және ЖОО-ның корпоративті бұқаралық ақпарат құралдары.Түйін сөздер: электоралды-құқықтық мәдениет, студенттік жастар, оралмандар.