Сауд Арабиясы Корольдігінің заңдары: шариғат нормаларының өзгеруі (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2018)
Мақалдаа шариғат заңдары уақыт өте келе өзгеріске ұшырамайды, ал осы бағыттағыталпыныстарды дінбұзарлық немесе бос сандырақ деген батыс зерттеушілерінің пікірлеріталданады. Алайда осы мәселеге тереңірек үңілетін болсақ, кез келген заң секілді шариғаттыңда (мұсылман құқығы мағынасында) өзгеріске ұшырайтындығын аңғаруға болады, оған қасиеттіҚұран Кәрімдегі мәтіндер дәлел, мысалы, әл-Бақара сүресінің 106-аятында «Бір аятты ауыстырсақнемесе ұмыттырсақ, одан жақсысын, не сол сияқты келтіреміз...» делінген. Бұл мақалада қасиеттідереккөздерде міндетті етіп көрсетілген бұйрықтарды өзгерту жайында емес, «шариғат заңдарыдегеніміз не?» және «олар мұсылман елдерін өркениет пен өркендеу бағытынан кері тартатыннәрсе ме?» деген мәселелерді түсінуге талпыныс жасалған.Тақырыпты ашу үшін ислам дінінің отаны саналатын ел Сауд Арабиясы Корольдігі таңдалып алынды.Оның заңдары ортағасырлық дәстүрді сақтай және құқықтық өрісті модернизациялай отырыпислам құқығына негізделген. Қазіргі қоғамның сын-талаптарына сүйене отырып, зерттеу әдістемесіретінде салыстырмалы талдау және араб, ағылшын, орыс тілдерінде бар материалды жинақтау алынды.Бұл жұмыстың басты құндылығы – мәселені әр қырынан қарастырып, оның себебін түсінуге тырысу.Түйін сөздер: Сауд Арабиясы Корольдігі, шариғат, өзгеріс, салыстырмалы талдау, сот жүйесі,құқық көздері, модернизация.