Ричард Рорти неопрогматизмі: құқық дискурсының кейбір аспектілері (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2018)
Мақала, Америка ойшылы, неопрагматизмнің негізін қалаушы Ричард Рорти ұсынған адамқұқықтары теориясын қарастыруға арналады. Мақала тақырыбының өзектілігі Ричард Рортидіңдәйек сөздері АҚШ-та ғана емес, сондай-ақ Еуропада да кеңінен қолданылатын философболғандығынан басқа, оның идеяларының Батыс әлемінің заманауи философия қоғамында жақсықабылдануына байланысты. Аталған зерттеудің мәні неопрагматизм тұжырымдасын талдауда,сондай-ақ Р. Рортидің адам құқығы саласына енгізген инвестиция бағалауында жатыр. Зерттеубарысында қолданылатын әдістер: салыстырмалы-салғастырмалы талдау және сипаттамалықайта құру. Жұмыс барысында Ричарт Рортри философиясының келесі тараулары талданды:біріншіден, философия дискурсының эпистемиологиясының сыны; екіншіден, неопрагматизмніңнегізгі ережелерін талдау, оның ішінде шынайылық теориясы; үшіншіден, тілектестік пенсүйіспеншілік – адам құқықтары мәдениетінің негізгі түсініктері. Сонымен қатар, жұмыстыңқорытындысы жоғары оқу орындарында «Америка философиясы» және «Саясат философиясы»курстарын оқытуда қолданылуы мүмкін.Түйін сөздер: Ричард Рорти, неопрагматизм, шындық, эпистемология, аналитикалық философия, теориялық адам құқығы, адамгершілік.