Қазақстан жастарының мәселелерін зерттеу мақсатында студенттердің билік және университет әкімшілігімен интернет коммуникациясын контент талдаy (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2018)
Әдетте, студенттік жастар мәселелерін анықтау үшін жүргізілетін әлеуметтік сұраулар өзекті сұрақтарды әркез жедел анықтай бермейді. Сондықтан, бұл мақалада студенттерді мазалайтын негізгі мәселелер, олардың билік өкілдері мен ЖОО әкімшілігімен өздерінің маңызды проблемаларын шешуге тырысатын негізгі коммуникациялық арналары туралы ақпараттарды алудың қосымша тәсілдері зерттеледі. Негізгі арналар ретінде қазіргі таңдағы әрекеттілігі көпақпараттық көздер қарастырылды: Қазақстан Республикасының Білім және ғылым министріжәне қазақстандық ЖОО ректорларының блогтары. Блогтар мен сайттар тек студенттердіңкөңіл-күйлерін зерттеудің көзі ғана емес, сонымен қатар, студенттік ортадағы қайшылықтармен проблемаларды уақытылы анықтауға мүмкіндік береді. Мақалада студенттердің білім жәнеғылым министрлігінің, ЖОО жетекшілерінің блогына жазу себептері зерттеледі. Білім және ғылымминистрлігі және жоғары оқу орындары ректорларының блогтарына студенттердің жазуларыныңнегізінде қазақстандық ЖОО тек 0,001% студенттері ғана өз мәселелерін ашық көтере аладыдеген қорытынды шығарылды. Бұл студенттердің бұндай он-лайн коммуникацияларға сенімініңтөмендігімен, кері байланыс арналарының тиімділігінің төмен деңгейімен байланысты. Мақаладастуденттердің көтеріп отырған мәселелері мемлекеттің қызметінде қалай көрініс табатындығыкөрсетілген. Қазақстан Республикасы Президенті Н.Ә. Назарбаевтың жолдауларының, депутаттарблогы, сұрауының контент талдамасы негізінде ел экономикасы үшін маман және білікті кадрлардайындау, түлектердің жұмыспен қамтылуы, тұрғын үй мәселелері негізгі проблемалар екендігіанықталды.Түйін сөздер: студенттік жастар, Білім және ғылым министрлігі, депутаттар, блогтар,студенттер мәселелері.