Баланың дүниеге келуіне қатысты қазақ халқының дәстүрлері мен салттары (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2018)
Мақалада авторлар қазақ халқындағы баланың туылуы кезіндегі ырымдар мен бала дүниегекелген соң жасалатын салт-жоралғылары мен ырым-нанымдары жайында кеңінен сөз қозғайды.Еңбектің мақсаты эпостық жырларда орын алатын баланың дүниеге келуі, жайлы түс көру, киеліорындарға барып түнеу және аян беру, бесікке салу кезіндегі жасалатын кәделер мен ырымдар,тұсаукесудің мағынасы жан-жақты қарастыру. Қарастырылып отырған тақырып төңірегіндеосыған дейін баршама еңбектер жазылғанына қарамастан, бұл жұмыста авторлар бірінші ретаталған салт-дәстүрлерді фольклорлық, рәмізділік және дүниетанымдық бастамалармен тығызқатынаста қарастыруға талпынған. Одан бөлек, мақалада қазақ мифтері мен ертегілеріндесақталған көне сенімдердің шығу генезисіне де тоқталынады. Еңбекте бала тууына байланыстыатқарылатын салт- дәстүрлердің рәміздік негіздері фольклорлық, дүниетанымдық бастамаларменсабақтастырыла талданған. Сонымен бірге аталған дәстүрдің діни-нанымдық негіздеріне жүйеліталдау жүргізілген. Жұмыстың өзектілігі – осыған дейінгі белгілі болған дәстүрлер біріздіжүйелікпен ауызекі әдебиетте сақталған дәстүрлермен қатар қарастырылуында. Еңбектің тағыбір ерекшелігі аталмыш тақырыпта қалам тартып жүрген шет елдік еңбектерге талдау берілген.Жұмыстың қорытындылары мен нәтижелерін болашақта осы тақырып аясында антропологиялықзерттеулер жүргізу барысында қолдануға болады.Түйін сөздер: әдет-ғұрып, бесік, ит көйлек, нәресте, шілдехана.