(untitled) (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2015)
Осы мақалада орта ғасырдағы араб - мұсылман кезеңіндегі әл- Фарабидің ойшылдық пен логика ілімінің оқытылуы, басты орында- рының бірін алатыны туралы жазылған. Оның оқытуындағы басты кезеңді, адам ақылдығының күшіне сену және логика ғылымының кү- шімен қоршаған ортаны түсіну алады. Әл-Фараби ақыл мен адамның барша затқа көңілін салуын шектемеген. Философияның қажеттілігін, әл-Фараби оның адам ақылының бір біріктірушіден келе жатқанын және адамды шынайы түрдегі болмысты жаратушыға келтіргені ар- қылы көрсетеді. Солүшін Әл-Фараби ақылды зерттеуді басты түрде алған. Ақылдың өзі үздік қасиет болғанымен, оның жолында болу ойшылдықты көрсетеді. Ақыл үздік қасиеттей адам келбетін құрас- тырады және жалпы түрдегі баршылыққа керемет зерттеушілік болы п келеді.