(untitled) (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2021)
Бұл мақалада әл-Фарабидің метафизикалық жүйесіндегі Бірінші Болмыстың материалдық емес мәніне жалпы сипаттама берілген. Бұл талдаудың мақсаты – Бірінші болмыстың материалды емес екендігін дәлелдеу үшін әл-Фараби қолданған дәлелдерді сипаттау. Бірінші болмыстың материалды емес екендігінің дәлелдеу жүйесі әл-Фараби жалпы космология шеңберінде ұсынатын Бірінші болмыстың жетілуін сипаттаудың бір бөлігі болып табылады. Өзінің метафизикалық жүйесінде әл-Фараби Аристотельдің түсіндірулеріне сүйенеді. Алайда, ол неоплатониктер ілімдеріне ерекше көңіл бөлді. Өздеріңіз білетіндей, неоплатонистер эманацияға үлкен мән берді. Неоплатонистердің пікірінше, мәңгі болып, Жоғарғы Ақыл барлық жерде кең таралған. Бұл идеяны әл-Фараби неоплатонистерден алды, соның арқасында ол өзінің космологиясын кеңейтті. Осыған байланысты әл-Фараби перипатетиктер мен неоплатонистердің көзқарастарын біртұтас метафизикалық жүйеге біріктірген жан-жақты ғалым болды. Сонымен бірге әл-Фараби өзінің космологиялық жүйесін құрды. Онда ежелгі және ортағасырлық ислам ғалымдарының идеялары да, аспан метафизикасы туралы өзіндік көзқарастары да бар. Дене заттарының табиғатын терең түсіну үшін әл-Фараби аспан құрылымын екі деңгейге бөлді. Бірінші деңгей – ай үстіндегі – Бірінші болмыстың онтологиясын және аспан интеллектерінің сферасын қамтиды. Екінші деңгей – ай астындағы – Жер шарындағы барлық нәрсені сипаттайды. Сонымен, Бірінші болмыстың материалдық емес табиғаты туралы идея оның терең метафизикалық жүйесінің маңызды бөлігі болып табылады. Түйін сөздер: Алғашқы Себеп, космология, құдай әлемі, аспан сфералары.