(untitled) (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2021)
Адамның осы әлемдегі өз орнын рухани ұғынуы, өзін-өзі, өзінің миссиясын адамзат қауымдастығы және жеке адам бірлігі ұғынуы мәңгі маңызды болып табылады. Өзін-өзі сәйкестендірудің болуы жеке тұлғаның шеңберін, құндылық бағдарын игерудің бір түрі болғандықтан, тұлға ең алдымен осы сұрақтарға жауап іздеп, содан кейін ғана осы дүниеде өмір сүруі керек. Бірақ күнделікті тіршіліктің жедел жүруі, тұтынушылық құндылықтар жазықтығында болуы, үнемі өзгеріп отыратын оқиғалар адамға бұл мәселені дамытуды саналы күйге ие болуға мүмкіндік бермейді. Мақала адамның ежелгі үнділік білімі, оның рухани компоненті, тұлға ретінде өзін-өзі іздеу керек. Пуран жазбалары бұл сұрақтың жауабын мағыналы деп санайды, өйткені соған байланысты өмірлік парадигма, дүниетанымдық көзқарас құрылады. Бұл зерттеудің құндылығы қазіргі әлемде рухани, жеке және идеологиялық дағдарыстарды тудыратын өте түсініксіз немесе мүлдем зерттелмеген көрінетін өзін-өзі сәйкестендіру тақырыбын оқуда жатыр. Ежелгі шығыстық қасиетті мәтіндерді заманауи мәселелерді шешуге қолданудағы жұмыстың ерекше құндылығы, бұл ежелгі Бхарата-Варша өркениетінің ежелгі мәтіндерінің практикалық екендігін көрсетеді. Пуран мәтіндерін зерттеу бізге дүниетанымның заманауи парадигмаларын басқа көзқарастармен корреляциялауға мүмкіндік береді және адам табиғатының рухани платформасының маңыздылығын ескереді, бұл жанның өзін-өзі тануын білдіреді. Түйін сөздер: өзін-өзі сәйкестендіру, руханилық, ведалар, ежелгі үнді философиясы, дүниетаным. тану шекараларын ежелгі Пуранас, Шримад-Бхагаватам – ведалық білімнің квинтэссенциясы тұрғысынан кеңейтуге бағытталған. Жұмыстың ғылыми маңызы ежелгі шығыс философиялық қайнар көздерінің призмасы арқылы адамның рухани аспектісінде өзін-өзі сәйкестендіру тақырыбын зерттеуде жатыр, өйткені шындықты ежелгі дәуірден іздеу керек. Философтардың кейінгі буындарының зерттеулері мен өнертабыстары қазіргі қоғамның дүниетанымдық дағдарыс жағдайын қалыптастырғаны анық. Кез келген тұрақты дүниетаным адамның өзін-өзі сәйкестендіру мәселесінде нақты ұстанымның болуын болжайды; сәйкесінше, проблемалардың түп-тамырын адам өзін кім деп санайтынынан