(untitled) (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2020)
Мақалада статистикалық пакеттегі мәтінді іздеу әдісін қолдана отырып, саяси дискурсты зерттеу әдістемесі мен нәтижелерін сипаттауға арналған. Классикалық мазмұнды талдаудан айырмашылығы, мәтінді өңдеу табиғи тілде жасалған мәтінді өңдеудің автоматтандырылған әдістерін қолданады. Мақалада компьютерлік операциялардың арнайы әдістерін тұжырымдау және нәтижелерді визуализациялау берілген. Әдістеме саяси дискурсты зерттеудің заманауи тәсілдерін қолдана отырып, Ресей Федерациясының Федералды жиналысына президенттік жолдаудың мәтіндерін зерделеуге бағытталған. Зерттеу посткеңестік кеңістіктегі Ресейдегі президенттік жолдаудың мысалын қолдана отырып, саяси күн тәртібінің эволюциясын сипаттайды. Бұл зерттеу демократия және адам құқықтары идеялары Ресейдегі мемлекеттік саясаттың негізгі тұжырымдамаларына айналмағанын көрсетеді. Ресей Федерациясының президенттері әдетте өз сөздерін негізгі үш проблеманың төңірегінде шоғырландырады: Ресей, билік және мемлекет. Президенттік хаттардағы саяси дискурс посткеңестік кеңестік Ресейдегі саясаттың жаппай қабылдауын көрсететіні анық. Біздің зерттеуіміз мәтіндік іздеу зерттеу бағдарламасының бір бөлігін автоматтандыруы мүмкін және саяси дискурсты терең талдау әдісі ретінде қолданыла алатындығын растайды. Қолданбалы әдістемені саяси лингвистикадағы зерттеулерді автоматтандыру үшін, сондай-ақ әр түрлі типтегі саяси құжаттар мен мәтіндерді зерттеу үшін қолдануға болады. Түйін сөздер: саяси дискурс, президенттік үндеу, саяси коммуникация, математикалық лингвистика, мәтін шығару.