(untitled) (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2020)
Мақала мәдени саясаттағы көпмәдениеттілік проблемасын зерттеуге арналған. Белгiлi, мұсылман өркениеті – бұл көпмәдениетті қоғам құратын Батыстың рационалды мономәдениетіндегі проблема. Батыстың толеранттылығы, мәдениетаралық және дінаралық диалог үшін ортаны қалыптастыру, демократиялық мәдени саясат көпмәдениетті қоғамның пайда болуының негізгі факторлары болып табылады. Өздеріңіз білетіндей, мәдени саясаттың экономикалық, заңнамалық және тұжырымдамалық көрсеткіштерінің ішінде философиялық құндылық аспектісі соңғысының мазмұнына енеді. Либералды, білім беру, мемлекеттік-бюрократиялық, нарықтық модельдер, сондай-ақ мәдени саясаттың этникалық еркіндік моделі бар. Зерттеудің мақсаты – мәдениетті мәдени саясаттың ажырамас бөлігі ретінде әзірбайжан материалдары негізінде зерттеу. Зерттеудің негізгі әдістері – пәнаралық, салыстырмалы және жүйелік тәсіл, аксиологиялық және нормативті әдістер. Әзірбайжанның әлеуметтік-мәдени болмысында мультикультурализм философиялық категория ретінде мәдени саясаттың әдіснамалық теориясы, тәжірибесі және идеологиясы ретінде әрекет етеді. Әзірбайжандағы мәдени саясаттың негізгі бағыттарының бірі – бұл елде мәдени және көпмәдениетті өмір салтын қамтамасыз ету, әлемдік мәдени кеңістікке интеграциялану, мәдениаралық қатынастарды дамыту, ұлттық және рухани мұраны қорғау. Пәнаралық тәсіл әдісі тақырыпты зерттеудің мәдени-философиялық шекараларын анықтауға мүмкіндік береді. Әзірбайжан өзінің мәдени саясатын дамытудағы негізгі парадигма ретінде көп мәдениеттілік идеясына негізделген. Мемлекет елде біртұтас мәдени кеңістікті қалыптастыруда және мәдени саясатты жүзеге асыруда шешуші рөл атқарады. Бұл қоғамның нығаюына және тұрақтануына әкеледі. Қорыта айтқанда, демократиялық қоғамдарда мәдени құбылыс ретінде көпмәдениеттілік мәдени саясатта жетекші орын алады және осы тұрғыдан алғанда мәдени саясаттың ұлттық тұжырымдамалары әлеуметтік және саяси ғылымдардың, әсіресе қазіргі әлеуметтік философияның жетістіктеріне негізделген. Түйін сөздер: мәдени саясат, мәдениет тұжырымдамасы, мультикультурализмнің әзірбайжандық моделі, диалог философиясы.