(untitled) (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2020)
Обаны эпидемия және тіпті пандемия ретінде егжей-тегжейлі сипаттайтын көптеген әдеби шығармалар бар (Декамерон, Оба жылының журналы, Оба). Алайда, Мэри Шеллидің «Соңғы адам» – бұл дүниежүзілік пандемияны бейнелейтін алғашқы оба хикаясы. Оның үстіне, ол 2073 жылғы болашақты болжай отырып, ХІХ ғасырдың жаһандануына дейінгі әлемді зерттейді. Шеллидің әңгімесі оқырманға нарықтық капитализм мен дарвиндік эволюциялық ғылымның гегемониясы жоқ альтернативті оқиғаны көрсетеді. Бұл ойдан шығарылған әлем бізге капитализм мен эволюция теориясынсыз не айта алады? Бұл мақалада әдебиет пен ғылым саласынан «Соңғы адамға» сыни талдау жасалған. Біріншіден, роман ретінде Шелли оқшауланған куәгердің жеке көзқарасына, сонымен қатар кейіпкердің айналасында еритін қоғамға кеңірек жүгінеді. Романның осы әдеби ашылуы Мак Кеонның аңғалдық пен скептикалық эмпиризмінің көркем мәтінді де, мәтін бойынша адамның баяндауымен жүзеге асатын эмпирикалық фактілерді түсіндіру үшін де пайдалы екенін көрсетеді. Екіншіден, Шелли 1820 жылдардағы протоэволюциялық ғылымның бәсекелес теорияларына сүйенеді: Хаттонның мәңгілік, Кювье апаты және Ламарк трансформизмі сияқты. Шеллидің ХІХ ғасырдағы қайта қаралған натурфилософиясы бізге табиғатпен қарым-қатынасымызды парадигмадан эволюция теориясына дейін қайта қарауға мүмкіндік береді. Бұл ғылыми негізделген тәсіл романның методологиясын да, мазмұнын да зерттейді. Шын мәнінде, автор Шеллидің прото-ғылыми фантастика классикасы қазіргі жаһандық Covid-19 пандемиясының ортасында қоғамға және жеке адамға өзінің үстем мәдени және идеологиялық болжамдарын қайта қарауға көмектесе алады деп тұжырымдайды. Түйін сөздер: пандемия, Ковид-19, Шелли, кадрлық баяндау, аңғалдық пен скептикалық эмпиризм, протоэволюциялық ғылым, Хаттон, Кювье, Ламарк, мәңгілік, катастрофизм, трансформизм.