(untitled) (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2015)
Бүгінгі таңда Қазақстанда ата-дәстүр мен рухани мұраларды ұрпақ тәрбиелеуге ендіруге көп көңіл бөліне бастады. Әсіресе то леранттылық ұстанымы мемлекеттің негізгі қағидаларының біріне айналды. Қазақ ақын-жыраулары Абай Құнанбаев, Шәкәрім Құдай бердіұлы, Майлықожа Сұлтанқожаұлы, Бұдабай Қабылұлы сынды дүл дүлдердің жыр жолдарынан адамзаттың бірлігі мен терең сүйіспен шілікті паш еткен ойларды кезіктіреміз. Сонымен қатар дүниетанымы бір түрік ақындары мен шайырларының еңбектерінде де толерант тылық ұғымдары молынан ұшырасады. Әсіресе, Мәулана Румидің, Жүніс Әміренің мәнді шығармаларында төзімділікті, толеранттылық ты дәріптейтін, оны діннің бір бөлшегі ретінде көрсететін пікірлер жетіп жатыр. Бұл сабақтастық кейіннен түркі халықтарының барлық сөз иелерінің ойларынан көрініс тауып, түркі халықтарына ортақ мен талитеттің қалыптасуына себеп болды. Біз мақаламызда қазақ және түрік ақын-жырауларының шығармаларындағы толеранттылық мәсе лелеріне назар аударатын боламыз.