(untitled) (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2015)
Мақалада адамзат тарихындағы жаппай зорлық-зомбылықты ақ таудағы әлеуметтік-философиялық талдау жасалынады. Біздің ойы мызша, адамзат тарихында зорлық-зомбылықты ақтау өзінің түптамырын көне алғашқы қауымдық кезеңінен алады. Дәл сол кезде зорлық-зомбылық өз тайпаластары мен көршілері тарапынан бола тын күнделікті өмірдегі қауіп-қатерлерге беретін пенденің жауапты реакциясы болған. Мыңжылдықтар бойы, яғни кұлиеленушілік дәуір де әлеуметтік зорлық-зомбылық бұқаралық сипатқа ие бола баста ды. Ежелгі Шығыстың (Мысыр, Вавилон, Үндістан, Қытай) құлиеле нушілік өркениеті қатардағы егіншілердің қалың көпшілігін қанауды мемлекеттік саясат дәрежесіне орнатты. Міне, дәл сол кезден бастап жаппай зорлық-зомбылықты ақтаумен мемлекеттік құлиеленушілік механизмін қолдау туындаған.