(untitled) (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2020)
Мақалада Ковид-19 пандемиясының пандемиялық таралуы мен мемберлер мен басқа да сандық медианың таралуымен анықталған инфодемиканың өзара жеке басының сезімін қалпына келтіру мақсатында («егемендік» вирус) байланысы қарастырылған. Пандемия – бұл жаһандану мен неолибералдық идеологияның антитезасы ғана емес. Шындығында, бұл технология, тұтыну және өмір салты арасындағы әр түрлі даму жолын көрсетіп, оларға қосымша бола алады. Бұл Уильям Берроуздың тіл теориясын вирус ретінде жетілдірген кезде айтқан нәрселеріне ұқсас. Берроуз жасаған сөз, әліпбиге дейінгі адамның биологиялық ағзасын оның ҚҰДАЙдан шығарылуын анықтаған («Керемет бақ»). Демек, адамзат өркениетінің тарихы дене мен ойдың қарым-қатынасындағы орасан зор өзгеріс ретінде оқылады – бұл мағынада ой денеге бөтен зат ретінде оқылады, оған сәйкес келеді. Автор вирустың айқын әсері тек сарапшылар жүйелерінің жұмысын бұзып қана қоймайды, сонымен қатар әлеуметтік шындықты ұзақ уақыт қабылдаймыз деп санайды. Түйін сөздер: пандемия, мемдер, өркениет, сөз, «егемендік» вирусы.