(untitled) (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2020)
Мақала аз зерттелген зерттеулерге және адамзат тарихындағы білім философиясының құрылымын қалыптастыру мәселелеріне арналған. Ежелгі заманнан бері философиялық жүйелер мен білім философиясының дамуы әртүрлі философиялық, діни, моральдық-этикалық ілімдер мен ағымдардың әсерінен қалыптасып, табиғатта өздігінен пайда болатын сияқты. Алайда көптеген ұқсас жүйелерден тұратын күрделі механизмге қарап, адамзат өркениетін ежелгі дәуірден бастап бүгінгі күнге дейін әлі күнге дейін белгісіз және зерттелмеген мақсаттармен жасырын басқару мен айла-шарғы жасауға болады. Адамдарға педагогикалық әсер етудің бұл механизмі, шын мәнінде, ежелгі халықтардың мифтері мен аңыздарында, жазбаларында, әлемдік діндерінде, философиялық жүйелерінде және т.б. ойнай алатын іргелі құралдар кешені болып табылады. Мақаланың негізгі мақсаты, егер тікелей болмаса, онда кем дегенде жанама дәлелдемелер адамгершілікті белгілі бір бақылаудың мүмкін емес әдістері мен жорамалдарының көмегімен жүзеге асырылады. Бұл үшін индуктивті және дедуктивті әдістер ең қолайлы. Бұл әдістерді қалай тиімді пайдалануға болатындығы мақалада сипатталған. Бұл әдістер табылған фактілерге, артефактілерге және тікелей дәлелдерге сүйене отырып, нәтижелер мен тұжырымдар жасауға мүмкіндік береді. Жұмыс ғылыми және теориялық сипатта болады және осы жаһандық тақырып бойынша іргелі зерттеулер орбитасына енеді. Түйін сөздер: жасырын ықпалдың философиясы мен педагогикасы, адамның дамуы бағдарламасы, индуктивті және дедуктивті зерттеу әдістері, ежелгі халықтардың аңыздары мен жазулары.