(untitled) (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
Аңдатпа. Бұл жұмыста табиғи ресурстар әдебиеттерінің саяси үнемділігі, оларды институционалдық өзара байланысты экономикалық, саяси және әлеуметтік аспектілер бойынша жіктелген. Табиғи ресурстар экономикалық өркендеуге және саяси дамуға алып келуі мүмкін немесе олар макроэкономикалық жүйені тұрақсыздандырады және саяси бәсекелестік пен әлеуметтік толқулар тудыруы мүмкін. Ресурстардың нақты түрі маңызды және өзгереді; бұл май ма, кофе ме, ағаш па? Институционалды даму мен стратегиялық таңдау жекелеген субъектілердің саясаты мен таңдауын анықтайтындықтан, айырмашылықтар мен түпкілікті нәтижелерге қол жеткізеді. Әрине, саяси мәдениетке, демографияға, тарихи өткенге және жалпы жолға тәуелділікке байланысты елдің нақты контекстері бар, бірақ зерттеушілердің қазіргі консенсусы – бұл институттардың ең маңыздысы. Біздің жұмысымызда табиғи ресурстарды олардың саяси және экономикалық бөліктеріне, ең алдымен мұнайға талдау жасаудың әртүрлі тәсілдеріне назар аударамыз, біз голландиялық ауруды сол саяси және экономикалық өзара іс-қимылдың ерекше жағдайы ретінде қарастырамыз. Түйін сөздер: Қазақстан, табиғи ресурстар, саяси экономика, посткеңестік, кеңістік, мұнай және газ.