(untitled) (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
Тарихи және мәдени ескерткіштерді мәдени мұраның бірлігі ретінде сақтау қазіргі әлемдегі ең өзекті мәселелердің бірі болып табылады. Тарихи және мәдени ескерткіштер шкаласы бойынша дәл ғылыми деректерді алу осы терминнің заманауи түсінігін талап етеді. Бұл мақалада құбылыстың генезисі талданады; терминнің этимологиясы; эволюциялық үдерістің тарихи кезеңдер шеңберіндегі, мұражайлық зерттеулер контексіндегі ерекшелігі, бұл қазіргі заманғы тұжырымдаманың маңыздылығын көрсетеді. Мұражай зерттеу терминологиясының танымал анықтамаларының бірі болып табылатын тарих пен мәдениет ескерткіші үлгісін қазіргі заманға сай қалыптастыру осы құбылыстың квинтэссенциясын толық түсіну үшін мұқият талдауды талап етеді. Осы саладағы ауқымды зерттеулер «тарихи және мәдени ескерткіштің» анықтамасы эволюция процесінде ерекше түрде дамығанын растайды. Зерттеудің негізгі мақсаттары - анықтаманың пайда болу тарихы, оның этимологиясы, әр түрлі реңктері және оның ерекшеліктері. Осы құбылыстың қазіргі заманғы мән-мағынасының негізгі дәлелдері осы терминнің негізін құрайтын «ескерткіш» сөзінің терминологиялық түсініктемесінен басталады. Түйін сөздер: ескерткіш, мәдени мұра, мәдени құндылық, мұражай, ескерткіштерді зерттеу.