(untitled) (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
ХХІ ғасырдың басында қазіргі әлем тап болатын қатерлер, бірінші кезекте, саяси элиталар мен олардың лидерлерінің сапасына әсер етеді. Қазіргі элиталар бұрынғы канондар мен өздерінің кәсіби қызметінің ережелерінің бұзылуының елеулі кезеңін бастан кешіруде, жылдар бойы жинақталған және тәжірибеде тексерілген құзыреттіліктер мен идеологиялық қағидаттар мен догмалар жоққа шығарылуда. Қазіргі уақытта саяси әлем қайта сыннан өтуде. Әлемдік деңгейде күрделі жүйелік қауіп-қатерлер пайда болып, оларды шешу бірінші кезекте өздерін әлемдік көшбасшылар деп санайтын елдердің үкіметтеріне міндеткерлік артуда. Барлық уақытта барлық элита осы объективті ережелердің өз еркіне бағынуға және жұмыс істеуге емес, оларды мәжбүр ететін заңдарды түсінуге тырысты. Элитология осы объективті заңдарды жүйелі түрде зерттеумен және оларды қол жетімді түрде рационалдандырумен айналысады. Бұл жұмыста қазіргі саяси элиталардың кәсіби қасиеттеріне сараптамалық бағалауға талдау жасалады, олардың өзі және өз әріптестері туралы пікірлері келтіріледі, олардың кәсіби қызметінің кодтары мен мағыналары анықталады. Түйін сөздер: элиталар, ақпараттық қоғам, дағдарыс, қауіп-қатерлер, фейки, глобализм, кәсіби құзыреттілік, мемуарлар, идеология.