(untitled) (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
Мақалада толерантты ортаны құру және қазақстандық қоғамда толеранттылық этикасын қалыптастыру мәселесі шешіледі. Толеранттылық ортасының рөлі адамның әлемдегі орны, оның өзара әрекеттесу жолдарын игеру, жеке басын байытуы және дамуы жүретін басқа адамдармен өзара іс-қимыл ретінде төзімділікті жеке маңызды құндылық ретінде қабылдау болып табылады. Сондай-ақ, төзімділіктің мағынасын ұлттық-мәдени дүниетаным ретінде терең түсіну, басқа мәдениеттің ерекшелігін түсіну және өз мәдениетімен интеграциялау жолымен оны одан әрі дамытуға әсер ететін теориялық және әдіснамалық түсінік. Толеранттылық рухани мәдениетінің элементтері қазақстандық қоғамның бүгінгі күнгі өкілі болатын күрделі әлеуметтік құрылымның белгілі құбылыстары мен процестерінің күнделікті өзара әрекеттесу деңгейінде түсіну керек. Мақаланың өзектілігі оның этимологиялық нақтылау мақсатында осы мәселеге қатысты негізгі көзқарастарды айқындауға және соған сәйкес толеранттылық мазмұнын түсіндірудің мәселелерін жоюға және төзімділіктің мәнін әлеуметтік құндылық ретінде қолдану практикасына ғылыми және теориялық қажеттіліктерге де байланысты. Түйін сөздер: толеранттылық, қоғам, менталитет, жаһандану, әлеуметтік әлемдер.