(untitled) (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
Мақала көші-қон процестерінің Еуропадағы саяси, әлеуметтік, мәдени және экономикалық тұрақтылыққа әсерін талдайды. ЕО иммиграциялық саясатының компоненттері қарастырылды. ЕО елдерінің заңсыз көші-қонмен байланысты саясатын жеке-жеке талдады. Мақсаттың негізгі мақсаты – көші-қон үдерістерін күшейтуге және олардың елдің әлеуметтік, саяси, мәдени және экономикалық салдарларына әсерін тигізетін факторларды зерделеу; көші-қон проблемасын құқықтық реттеу тетіктерін зерделеу. Жұмыстың теориялық негізі ретінде көші-қон саласындағы отандық және шетелдік ғалымдарды іріктеу. Әдістемелік құралдар ретінде жалпы ғылыми зерттеу әдістемесі қолданылды: талдау және синтездеу әдісі, қабылдану заңдары. Мақалада біз интеллектуалды эмиграцияны, немесе «ми ағызуды» тудырған себептерді жеке бөліп алдық. Экономикалық факторлар мұнда маңызды: қанағаттанарлықсыз жалақы, теориялық және қолданбалы зерттеулердің нашар материалдық-техникалық базасы, ғылыми-техникалық қызметтің шектеулі қаржыландырылуымен туындаған шетелдік әріптестердің тәжірибесіне қол жеткіліксіз және олармен байланыс. Саяси себептер көбінесе мәжбүрлі көші-қон туралы болып жатады, бұл түрлі түрдегі босқындардың ағындарын тудырады. Эмиграцияның саяси себептерінің бірі – этникалық шиеленіскен қақтығыстар мен сыныптық, аймақтық, идеологиялық қарама- қайшылықтар немесе күштерге қарсы күреске қатысты азаматтық соғыстар. Оқудың себептері шетелде білім алу, үйде қол жетімсіздік, кәсіби біліктілік деңгейін арттыру, шетелде де, өз елінде де, шетелде де болашақ даму перспективасында өз тілін үйрену үшін білім алуды қалайды. Түйін сөздер: көші-қон саясаты, көші-қон процестері, Еуропалық Одақ, тұрақтылық.