(untitled) (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2015)
Мақалада жаһандық үдерістің қазіргі заманғы ұлттық бірегейлік- ке әсері қарастырылады. Жаһандық үдерістің әсерінен, бір жағынан ұлттық ерекшеліктердің жоғалуы, ұмытылуы орын алса, екінші жағы- нан, бұл жағдайда кез келген ұлт өзінің бірегейлігін сақтап қалуға ты- рысады. Өзінің жеке этникалық бірегейлігін ұғыну нақты қоғамдық мүддемен, соның ішінде, саяси, экономикалық, мәдени сипаттағы топтық қажеттіліктермен байланысты. Осыған орай, этникалық біре- гейліктің қызметі әлеуметтік мәдени, саяси және экономикалық үде- рістердің даму факторы болып табылады. Этникалық бірегейліктің компоненттеріне жаһандық фактор тура немесе жанама әсерін тигі- зіп, жасырын қауіп туындатады. Мақалада жаһандық үдерістің ұлт- тық бірегейлікке жағымсыз әсерінің алдын алу тетіктері ұсынылады.