(untitled) (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
Бұлмақалада суфизмисламəлемінде руханимəдениет көрсеткіші болып келеді. Ол дəстүрмен құндылықтардың күрделі трансляторлық функциясын атқарып, əлемге деген көзқарасты ислам мəдениетінің факторы- араб тілі мен діні арқылы өзгереді. Бір жағынан алғанда, суфизм базалық, сыртқы түрде жаңа құндылықтарды жасайды. Екінші жағынан миссионерлік, апологетикалық функцияны орындай отырып, суфизм араб халқына жатпайтын елдердің əлемге деген көзқарастарын исламға қарай бұрады. Сонымен қатар ол этникалық сана функциясының сақталу рөлін де атқарады. Осымен Орталық Азияда суфизм ағымының дамуы түсіндіріледі, олар ислам дінін қабылдайды жəне жаңа шынайы өмір - ислам мəдениетін жасауға қатысады. Түйін сөздер: сопылық, рухани мəдениет, жаңа құндылықтар, дүниетанымдық бағдарлар, ислам мəдениеті.