(untitled) (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
Мақалада қазіргі дінтанудағы жаңа діни ағымдардың топтамасы беріледі. Дəстүрден тыс діндер теориясының негізгі тұжырымдамалары, секталар мен культтердің қазіргі мəдени кеңістікте пайда болуы жəне олардың адам санасы мен қоғамдық санаға кері əсер ететін тұстары ғылыми – теориялық тұрғыда сарапталады. Тұлғаның десоциализация үрдісі мен адамға басқа дінді зорлықпен уағыздау мəселесі – «сананы бақылау» немесе «ойлауды реформациялау» ұғымы зерттеледі. Түйін сөздер: шіркеу, секта, деноминация, культ, медитация, манипуляция, транс, психотехнология.