(untitled) (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
Мақалада атақты қазақ және қырғыз ақын-жазушыларының шығармаларындағы скифтік және түркілік мәдениеттеріндегі «анимализмнің» көрініс табуы жайында философиялық сараптама беріледі. Авторды неліктен түркі әлемінде жан-жануарлар соншалықты киелі екендігі туралы сұрақ қызықтыруда. Скифтік және түркілік шығармашылықта киелі жан-жануарлар қалай көрініс тапқан? Гипотезалардың бірі жергілікті ақын-жазушылардың шығармаларына арқау болған кең жазық дала, ашық аспан осының барлығы еуропалық өркениетке тән жабық кеңістікке қарағанда өзгеше нәрсе екендігі. Ал жануарлар бұл жерде адамдарға алыс сапарлы саяхатты көшіп қону барысында үнемі жақсы көретін серіктестер іспеттесі болды, осы тұрғыдан олардың өмірлері анағұрлым гармонияға толы. Абай, Ш. Айтматов, О. Сүлейменов, М. Әуезов және т.б. сипаттаған тарихи жағдайларда жануарлар күштің, шыдамдылықтың, сенімділіктің символдық түсінігіне ие. Түйін сөздер: киелі жануарлар, скифтер, түркілер, далалық шығармашылық, символдар.