(untitled) (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2019)
Бұл зерттеу эндогенді гуманистік және жалпыны қамтушы демократиялық тәртіпті орнатудың жолдарын іздестіреді. Қазіргі таңда ұлттық мемлекетті бұзушы теңсіздік, маргиналдылық, институционалды дисфункция кедергілерін жеңіп шығу үшін адамдық құндылықтар мен жақсы тұрмысқа айтарлықтай бейімделген демократияға қалайша қол жеткіземіз? Африкандық демократиялық тәжірибені қадағалаушы (коммунистік және капиталистік) дуалистік шетелдік идеологиялық қатаң бақылауға негізделген материалдық кедейшілік, экономикалық тәуелділік, азаматтардың сауатсыздығының жоғары деңгейі, осал саяси мәдениет, әлеуметтік тәртіп бұзушылық, тұрақсыздықтың үлкен тасқынын қалай басқаруға болады? Монополиядан үстемдіктен бас тарта отырып құндылықтардың адамгершілік жүйесін құрастырып соны таныстыру, осы сала бойынша бірлесіп жасаған іс-шараларға және демократиялық үрдістерге негізделген. Автор жалпы елдің жақсы күнкөрісіне қатысты ешбір жауапкершілікті алмайтын саяси билікке, азаматтарының кең әлеуметтік мүмкіндіктерге ие болуына, әділеттік пен шығындардың орын толтыруға механизмдерді пайлану мүмкіншіліктерін бермейтін Африкандық елдердегі орын алып отырған жүйеге қарсы. Автордың ойынша шетелдік стратегиялар жоғарыдан төменге әлеуметтік инженерия мен маргиналдану мәселесін қабылдауға мәжбүрлейдіі деп есептейді. Түйін сөздер: инклюзивті саясат, демократиялық құндылықтар, маргиналдылық, африкалық елдер, әлеуметтік шынайылық.