(untitled) (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2018)
Бұл арадағы негізгі мақсат қазіргі діни жағдайды философиялық-ғылыми білік тұрғысынан талдау, бұл өз кезегінде əлеуметтік əмбебап заңдар мен ерекшеліктерді тұтас қарастырады, былайша айтқанда тараптардың байланысын – тұлғаларды, мəдениет жəне қоғамды, сонымен қатар қазақстандық қоғамның дүниеге деген көзқарасын есепке ала отырып қарастырады. Проблемалық-тарихи талдауға негізделіп, біріншіден дін бүгін əлеуметтік мəдени болмыстын бөлімдейтін бөлігі деген қорытынды шығарылады. Екіншіден, адамзаттық мəдениеттің универсалдык құбылысы бола тұра ол сонымен қатар ерекшеліктерге ие. Жəне үшіншіден діни-рухани болмыстын талаптарына сəйкес жауаптарын мəдениеттанулық жəне əлеуметтік мəдени, жалпы өркениеттік жəне аймақтың əдістердің тұтасуы болып табылады. Өйткені діннің мəдени-тарихи мəнің жағандану жағдайда аңықтап, сақтауға жəне дамытуға философия-ғылым жолдары арқау болғаны жөн. Түйін сөздер: дін, түрік этносының мифтік-діни əлем картинасы, діни жағдайы, қазіргі қазақстандық қоғам.