(untitled) (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2018)
Мақалада қазіргі социумдағы азаматтық күштің генезисінің толық қайта құрылымы берілген. Адамдардың бірлескен іс-əрекет тəсілі қоғамдық прогрестегі гуманистік логиканы жүзеге асыруда адамзат өмірін көрсетеді. Халық бұқарасының сезімін, ақылын білдіретін жəне индивидтің жан-жақты дамуы, адамдардың социумға ынтымақтасуы қоғамдық тəжірибедегі артықшылығы тарих барысында айтылған. «Жасампаз» жəне «іскер», «натуралистік гуманизм» сияқты идеялық нұсқаулар, адамзат тарихында ғаламдық дəуірдің қоғамдық өмірінің өзіндік ерекшелігін анықтайды. Қазіргі «инновациялық социумның» гуманистік сипаты «теңдік», «бостандық» жəне «бауырластық» сияқты азаматтық құндылықтардың дəйекті түрде таралуын білдіреді. Азаматтық қоғамның əлеуметтік сапасы, қоғамда білімнің кең таратылуында интеллигенция рөлінің ерекше екендігі көрсетілді. ХХІ ғасырдағыРесей қоғамының гуманистік болашағыотандық-философиялық ойдың идеялық потенциалымен анықталады. Түйін сөздер: гуманизм, ғаламдық социум, азаматтық қоғам, білім беру қоғамы, жеке тұлға, тарихи.