(untitled) (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2018)
Мақала, Америка ойшылы, неопрагматизмнің негізін қалаушы Ричард Рорти ұсынған адам құқықтары теориясын қарастыруға арналады. Мақала тақырыбының өзектілігі Ричард Рортидің дәйек сөздері АҚШ-та ғана емес, сондай-ақ Еуропада да кеңінен қолданылатын философ болғандығынан басқа, оның идеяларының Батыс әлемінің заманауи философия қоғамында жақсы қабылдануына байланысты. Аталған зерттеудің мәні неопрагматизм тұжырымдасын талдауда, сондай-ақ Р. Рортидің адам құқығы саласына енгізген инвестиция бағалауында жатыр. Зерттеу барысында қолданылатын әдістер: салыстырмалы-салғастырмалы талдау және сипаттамалы қайта құру. Жұмыс барысында Ричарт Рортри философиясының келесі тараулары талданды: біріншіден, философия дискурсының эпистемиологиясының сыны; екіншіден, неопрагматизмнің негізгі ережелерін талдау, оның ішінде шынайылық теориясы; үшіншіден, тілектестік пен сүйіспеншілік – адам құқықтары мәдениетінің негізгі түсініктері. Сонымен қатар, жұмыстың қорытындысы жоғары оқу орындарында «Америка философиясы» және «Саясат философиясы» курстарын оқытуда қолданылуы мүмкін. Түйін сөздер: Ричард Рорти, неопрагматизм, шындық, эпистемология, аналитикалық философия, теориялық адам құқығы, адамгершілік.