(untitled) (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2018)
Берілген мақалада бүгінгі таңда ел ішінде жылдан жылға көбейіп жатқан діни мәселелер қарастырылған. Олардың басым көпшілігі өзінің жауабын ала қойған жоқ. Өз ішінде реттеліп орнын толтыра алған жоқ. Мемлекетіміз тәуелсіздік алған жиырма жылдан астам уақыт ішінде елімізде саусақпен санарлықтай болса да, салихалы ой айтатын дінтанушылар, оның ішінде исламтанушылардан тұратын сарапшы-ғалымдар корпусы қалыптасты. Қазақ елі-зайырлы мемлекет. Яғни дін мен мемлекет бөлек. Мемлекет діннің ісіне араласпайды. Дін өз сенімі бойынша өмір сүріп, құдайға құлшылық жасайды. Міне мемлекет дінді ұстанған адам мен құдайдың арасына түспейді. Бірақ сол мемлекет қоғамдық тұрғыдан дінге араласады. Кез-келген дін өкілі бір елге келіп, сол елде тіркеліп дегенмен егер сол елдің байрағына, рәмізіне қарама-қайшы пікір ұстанса онда мемлекет оған тиым сала алады. Сондай-ақ, бір дінді ұстанған адам кейбір қоғамдық орындарда өз сенімі бойынша өмір сүре алмаса бұл тұрғыда да мемлекет «ар-ождан бостандығы» заңы бойынша араша түсуі тиіс. Елімізде тұратын көптеген діни бірлестіктер қазақ елінің дамуына, алға жылжуына еш кедергі жасамауы қажет. Сондай-ақ қазақ елінде бірнеше жылдан бері дін аралық диалог болып, әлемге үлгі-өнеге болып жатқаны белгілі. Сондықтан да зайырлы қоғамда әлемдік және дәстүрлі діндердің құндылықтарын ғылыми тұрғыдан танып білу маңызды болып табылады. Түйін сөздер: конфессия, зайырлылық, тұжырымдама, ар-ождан бостандығы, догмалар, жаһандану.