(untitled) (Journal of Philosophy, Culture and Political Science, 2018)
Бұл мақалада философия тарихындағы дәстүр мәселесінің адамзат өмірінде алатын орны анықталады. «Дәстүр» ұғымының философиялық категория ретінде қалыптасуы, даму негіздері қарастырылады. Дәстүр ойшылдар дүниетанымында әлеуметтік сабақтастық формасы ретінде таныла отырып, ақпаратты, пікірді, ойды, салттарды, стереотиптендіру, алгоритмдендіру жолымен ұрпақтан ұрпаққа жеткізудің әлеуметтік-мәдени тетігінің негізі ретінде ұғындырылғандығы талданады. Философиялық ойдың даму тарихында дәстүр адам оның дүниеге деген қатынасынан туған құндылық ретінде түсіндіріле отырып, қандай да бір жағдайға арналып, белгіленген, орнатылған тәртіп тұрғысынан пайымдалатындығын көрсетеді. Дәстүрдің философиялық мәні талқыланады. «Дәстүр» категориясының мазмұнын аша отырып, философия тарихындағы алатын орнын айқындайды. Түйін сөздер: философия, адам, әлем, дүниетаным, дәстүр, салт, әдет, болмыс, құндылық, сабақтастық.