Қауіпсіздік құбылысының діни-мифологиялық үлгілері мен мотивтері - Abdygalieva, G. K.; Kaldybay, K. K.; Abdrassilov, T. K. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2018)
Қауіпсіздік мəселесі кез келген тарихи кезеңде өзекті. Адам өміріне ілесіп жүретін қауіптің мəнін түсіну, адамдарды адамзаттың өмір сүруін жəне өз өмірін ұзарту, жанын, тəнін сақтау-аман алып қалу жолдарын қарастыру жөнінде ойлауға мəжбүрледі жəне əлі де мəжбүрлеуде. Әртүрлі кезеңдерде жер бетінде өмірдің мəні туралы түрлі түсініктері, өздерінің ұлттық жəне тарихи дəстүрлері, қоршаған əлем жөнінде əртүрлі білім дең- гейі бар түрлі-түрлі тайпалар, халықтар, өркениет бар болған. Жаңашыл даму кезеңінде қауіпсіздік мəнін толығырақ түсіну үшін нақты бір тарихи кезеңде қауіпсіз өмір сүрудің мазмұны немен толтырылғанын анықтау қажет. Түйін сөздер: қауіпсіздік, философия, дін, миф, құндылықтар.