Философиядағы еркіндік пен жауапкершілік - Джекебаева, М. А. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2015)
Жауапкершілік пен еркіндік өмірлік маңызды экзистенциалдық категориялар ретінде философия тарихында діни, этикалық, заңдық, тарихи тұрғыда әр қырынан қарастырылып келді, әлі де зерттеліп бітпеген. Бұл философиялық ұғымдар адам тіршілігінің маңыздылы- ғын сипаттайды. Еркіндік пен жауапкершілік бақылау, сараптама, тә- жірибе жасау нәтижесінде адам білімінің артуына көмектеседі. Жауапкершілік - бұл біреуге жүктелген міндет, ол адам өз әреке- тіне, өз кінәсіне оның салдарына есеп бере алатын болуы қажет. Біз әрдайым өз өміріміз бен өзгелер үшін де жауаптымыз, еркіндік қа- шанда жауапсыз өмір сүрмейді, сондықтан олар өзара байланысады.