Адам еркі мен тағдырының өзара байланысы - Джекебаева, М. А.; Дюсенова, Н. К.; Турсунбаева, С Д (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2015)
Адам өз іс-әрекеттерінде тағдырына бағынышты ма немесе еркі өзінде ме мәселесі әрбір ойшылды толғандыратыны, өз танымдарын- да әртүрлі болжам айтуға, адам еркін қарастырғанда алдын-ала бол- жаушылықты өз қалауынша нақыштауға апарады. Бұл мақалада адам еркі мен тағдыры, олардың өзара байланысы ислам ағымы - Кадария көзқарастарында кеңінен қарастырылып өткен. Кадария ағымы адам өз іс-әрекетінде тағдырына бағынышты емес, еркі өзінде деп пайым- даса Жабария ағымы болса, адам өз іс-әрекетінде еркі жоқ, тағдыры- на бағынышты, іс-әрекеттері Құдай қалауында деп түйіндеген. Мақаланың мақсаты осы мәселе тұрғысында дүниетанымдық көзқарастар болжамдау.