Металл эволюциялық фактор ретінде және оны мәдени тұрғыда түсіну - Хазбулатов, А. Р. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2016)
Мақала металды мәдени тұрғыда ұғынуға, жалпы мәдени көркем феномен ретінде, атап айтқанда адамзаттың рухани және материал ды дамуындағы маңызды орын алатындығына арналған. Автор ме талдың адамзаттың даму эволюциясы барысында, сондай-ақ сәндік қолданбалы өнер жүйесіндегі негіз болғандығын атап өтеді. Метал ды игеру және көркемдік тұрғыда өңдеу тек тарихи кезең ғана емес, сонымен бірге сананың басқа деңгейге өтуіне ықпал етеді. Металды өңдеу арқылы адамзаттың ақыл-ой синтезі Ғарышқа деген түбегейлі көзқарасын өзгертетіні анық. Аталмыш мақалада металл ерекше жә не мағыналы сипаттамаға ие, демек, мәдени мұраны сақтау контекс тіндегі өзгеше мәні бар материал ретінде қарастырылады.