Қазақстан Республикасының мемлекеттік көші-қон саясатының кейбір аспектілері - Алтыбасарова, М.А.; Қаппасова, Г.М.; Бегімтаев, А.И.; Камиржанова, Ж.Е. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2026)
Мақалада Қазақстан Республикасының Мемлекеттік көші-қон саясатының ерекшеліктері, оның негізгі бағыттары, проблемалары мен перспективалары қарастырылады. Тақырыптың өзектілігі жаһандану жағдайындағы көші-қон процестерінің өсуіне және олардың елдің әлеуметтік-экономикалық және саяси дамуына әсеріне байланысты. Еуропа мен Азияның қиылысында орналасқан Қазақстан бір мезгілде транзиттік, қабылдаушы және мигранттарды жіберуші ел болып табылады. Жұмыста көші-қонның негізгі себептері, оның ішінде әлеуметтік-экономикалық, саяси және демографиялық факторлар талданады, сондай-ақ бар сын-қатерлер анықталады: заңсыз көші-қон, білікті кадрлардың ағуы, мигранттардың бейімделуі мен интеграциясы мәселелері, әлеуметтік шиеленістер және көші-қон ағындарын бақылаудың тиімділігінің жеткіліксіздігі. Көші-қон саласындағы мемлекеттік саясатты, оның Нормативтік-құқықтық базасын және институционалдық тетіктерін талдауға ерекше назар аударылды. Этникалық қазақтарды репатриациялау, еңбек мигранттарын тарту және заңсыз көші-қонға қарсы іс-қимыл жөніндегі бағдарламалар қаралды. Түйін сөздер: мемлекет, көші-қон, көші-қон үдерістері, Қазақстан Республикасының көші-қон саясаты