Өркениеттік дамудың белестері: мәдениеттің жаһандануы және жаһандануы - Серёжкина, Т.В. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2025)
Мақала жаһандық процестердің тұрақсыздығымен, сәйкессіздігімен және сызықты еместігімен сипатталатын адам дамуының қазіргі кезеңін зерттеуге арналған. Ақпараттық-коммуникациялық технологиялардың дамуы, дамыған және дамушы елдер арасындағы қарама-қайшылықтың шиеленісуі, әлеуметтік және геосаяси шиеленістердің өсуі жаһанданудың әмбебап моделінің, оның ішінде оның мәдени өлшемінің дағдарысын тудырды. Осының аясында мәдени де-жаһандану феномені мәдени субъективтілікті қалпына келтіруге және біржақты мәдени үстемдіктен бас тартуға ұмтылудың бір түрі ретінде өзектіленеді. Зерттеудің мақсаты – мәдени де-жаһанданудың маңызды сипаттамаларын және оның жаһандық тәртіпті өзгертудегі рөлін анықтау. Мақалада мәдениет пен өркениеттің өзара әрекеттесуінің тарихи эволюциясы талданады, жергілікті ерекшеліктерге, ұлттық тілдерге, символдық жүйелерге оралу тетіктері сипатталады. Жұмыстың ғылыми жаңалығы де-жаһандануды мәдени плюрализмді қалыптастырудың сындарлы процесі ретінде түсінуде жатыр. Зерттеудің практикалық маңыздылығы оның нәтижелерін диалогқа, инклюзивтілікке және өркениеттік үлгілердің алуан түрлілігін құрметтеуге бағытталған мәдени саясатты қалыптастыруда қолдану мүмкіндігінде жатыр. Түйін сөздер: мәдениет, өркениет, жаһандану, де-жаһандану, слоу-жаһандану, мәдени-тарихи типтер.