ЮНЕСКО-ның Әлемдік мұра мәртебесінің туристердің мотивациясына әсері: Түркістан кейсы - Есболова, M.A.; Кулумжанов, Н.Е.; Жаркимбаева, Д.Б. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2026)
Бұл зерттеу туристердің Түркістанға барудағы негізгі себептерін, сондай-ақ Қожа Ахмет Ясауи кесенесінің ЮНЕСКО-ның Бүкіләлемдік мұра нысаны мәртебесінің олардың шешімдеріне әсерін зерттейді. Жас және жыныс бойынша әртүрлі топтардан 137 респондент қатысқан сауалнама тарихи және мәдени тартымдылық, демалыс, рухани тәжірибе және алдын ала білім сияқты факторларды зерттеді. Нәтижелер көрсеткендей, ЮНЕСКО мәртебесі Түркістанның беделін айтарлықтай арттырады, ал туристердің көпшілігі мәдени және тарихи зерттеулерді негізгі себеп ретінде көрсеткен. Алайда, респонденттердің елеулі бөлігі нысанның ЮНЕСКО мәртебесі туралы білмейтінін көрсетті, бұл жарнамалық стратегияларды жетілдіру қажеттігін көрсетеді. Сондай-ақ зерттеу Түркістанның бай тарихы мен мәдениеті туралы алдын ала білімнің келушілердің шынайылық пен байланыс сезімдерін жақсартуға әсер ететінін анықтады. Ұсыныстарға туристік инфрақұрылымды жақсарту, мәдени бағдарламаларды кеңейту және ақпараттық белгілерді күшейту кіреді. Сонымен қатар, белсенді демалыс пен сәнді туризм сияқты ұсыныстарды әртараптандыру арқылы кеңірек аудиторияны тарту мүмкіндіктері бар. Бұл зерттеу ЮНЕСКО мәртебесінің мұраны сақтау және тұрақты туризмді дамытудағы маңызды рөлін айқындайды. Түркістан өз артықшылықтарын тиімді пайдалана отырып, аймақтық және жаһандық туризм нарығында жетекші мәдени және рухани орталық ретінде өз позициясын нығайта алады. Түйін сөздер: Мәдени мұра және туризм, ЮНЕСКО-ның Бүкіләлемдік мұра нысаны, туристік мотивация, мәдени туризм, Түркістан, Қожа Ахмет Ясауи кесенесі