Қазіргі Қазақстан трансформациясындағы жасанды интеллект мүмкіндіктері мен тәуекелдері - Мустафина, Т.В.; Төребаев, O.A. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2025)
Әлем бойынша цифрлы технологиялардың қарқынды дамуы қоғам болмысын трансформациялап, оның дәстүрлі даму жолына қатысты жаңа трендтерге ықпалын тигізуде. Технологиялық революцияның жасанды интеллект сынды соңғы жаңашылдығы қоғамның түрлі салаларына енгізіле келе, көптеген жаңа мүмкіндіктер мен жаңа мәселелерді өзектендіріп отыр. Бастапқы кезде техника саласының жетістігі қазіргі кезде көпшілік қауымды толғандыруда негіз бар. Гуманитарлық сала зиялылары да бұл мәселелерге этиканың негізгі қағидалары трансформациясы тұрғысынан алаңдаушылық білдіреді. Ұсынылып отырған мақалада көтерілген мәселелер аясындағы ғылыми дискурстар зерделеніп, трансформацияланған қоғамдағы негізгі этикалық дилеммалар талданған. Бұл дискурстар мен мәселелер технологиялық тұрғыда қарқынды даму үстіндегі қазақстандық қоғам үшін маңызды болып табылады. Түйін сөздер: қоғам, трансформация, жасанды интеллект, Қазақстан, жаңа мүмкіндіктер мен мәселелер, этикалық дилеммалар.