Қазақстандағы этникалық азшылықтардың мәселелерін заманауи философия және экзистенциализм тұрғысынан зерттеу - Кукенов, C.Н.; Габитов, Т.X. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2024)
Қазақстандағы этникалық азшылықтардың проблемаларын заманауи философия мен экзистенциализм тұрғысынан зерттеу елдегі әлеуметтік және мәдени процестерді түсіну үшін өте маңызды. Бұл зерттеудің негізгі мақсаты этникалық азшылықтардың өмірлік стратегиялары мен өзіндік ерекшеліктерін талдау, олардың қоғаммен және мемлекеттік институттармен қарым-қатынасын экзистенциализм және қазіргі әлеуметтік философия тұрғысынан зерттеу. Зерттеудің ғылыми маңызына келетін болсақ, ол көпмәдениетті Қазақстандағы мәдени және әлеуметтік динамиканы терең түсінуге ықпал етеді. Жұмыстың практикалық маңыздылығы интеграция мен мәдени бейімделу саласындағы саясатты жақсарту бойынша ұсыныстар әзірлеу болып табылады. Зерттеу әдістемесінде сұхбат және әлеуметтік медиа мазмұнын талдау сияқты сапалы әдістер қамтылған. Бұл әдістер этникалық азшылықтардың жеке тәжірибесін және олардың қоғамдық құрылымдармен қарым-қатынасын егжей-тегжейлі зерттеуге мүмкіндік береді. Жұмыстың негізгі нәтижелері философиялық және экзистенциалды аспектілер этникалық азшылықтардың ерекшеліктерін сақтап қалуда және әлеуметтік бейімделуде маңызды рөл атқаратынын көрсетеді. Зерттеу көпмәдениетті қарым-қатынастың тиімді моделін құру үшін мемлекеттік құрылымдар мен азшылықтар арасындағы қарым-қатынасты нығайтудың қажеттілігін көрсетеді. Қазақстандағы әлеуметтік интеграция және мәдени динамиканың механизмдерін көрсете отырып, әлеуметтік ғылымдарға маңызды үлес қосады. Жұмыстың практикалық маңыздылығы – көпмәдениеттілік пен әлеуметтік үйлесімділікті қолдауға бағытталған мәдени және білім беру бағдарламаларын түзету үшін нәтижелерді пайдалану мүмкіндігі. Түйін сөздер: этникалық азшылықтар, экзистенциализм, көпмәдениеттілік, әлеуметтік интеграция, Қазақстан.