Әбу Мансур әл-Матуридидің таным теориясы (назарият әл-ма’рифа) - Әкімханов, А. Б. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2016)
Мақалада имам Әбу Мансур әл Матуридидің «таным» теориясы баяндалады. Имам Матуриди өз ілімін «таным» теориясына негіздеген ең алғашқы мұсылман теолог. Бізге жеткен классикалық діни еңбек тер арасында кіріспесінде «таным» мәселесі тілге тиек етіліп, таным ның субъектілері мен объектілеріне толыққанды сипаттама беріліп, талдау жасалған ең көне теологиялық еңбек – Матуридидің «Китаб әт-таухид» атты еңбегі деуге толық негіз бар. Матуриди танымға не гізделген діни және ахлақи жүйе қалыптастыруды мақсат тұтқандық тан «таным» мәселесіне ерекше көңіл бөлген. Өйткені оның пайымда уынша, нағыз берік дін – соқыр сенім мен құр еліктеушілікке емес, білім мен дәйекті дәлелге сүйенген дін.