Жаһандық пандемия КОВИД-19 және оның демографиялық процестерге әсері - Kurmangali, А.K.; Gabdylkhair, M. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2023)
Жаһандық пандемияның пайда болуы және COVID-19 вирусының таралуы қазіргі әлемнің саяси қауымдастықтары үшін соңғы сын-қатер мен қауіпсіздікке қатер болды. Пандемия шынымен жаһандық сипат алды. Біраз уақыттан бері үкіметтер жаһандық пандемияның таралуы мен әсері мәселелерін дер кезінде шешіп келеді. Дегенмен, зерттелген тақырып шынымен де жаһандық сипатқа ие болған туындап жатқан проблемаға әлемдік қауымдастықтың қарсы іс-қимылының тиімділігі туралы мәселені көтерді. Мақала авторлары жаңа және әртүрлі дереккөздердің кең ауқымын зерттеуге негізделген және ғылыми зерттеу әдістерін қолдана отырып, халықаралық ауқымдағы COVID-19 пандемиясының рөлі мен әсерін талдауға кірісті. Ұсынылып отырған мақаланың негізгі нәтижелері мен тұжырымдары ұлттық мемлекеттер деңгейінде жаңа жаһандық қауіп-қатерлерді зерттеу мен алдын алуға және олардың проблемалармен бірлесіп күресуге белгілі бір үлес қосады. Дегенмен, жаһандық пандемияға және оның салдарына қатысты мәселелердің кең ауқымы бойынша әртүрлі зерттеулер әлі де жүргізілуде. Осыған байланысты мақала авторлары талданған деректердің және жаһанданушы саяси қоғамдастықта жаһандық қауіптердің алдын алу контекстіндегі әлемдегі жағдайдың ерекше өзектілігін ұсынады. Түйінді сөздер: пандемия, COVID-19, демография, қауіп, жаһандану.