Қазақстандағы этномедиация институтының дамуы: мәселелері мен болашағы - Ismukhanova, G.; Urozbayeva, G. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2023)
Аннотация: Мақалада 2011 жылдан бүгінгі күнге дейінгі Қазақстандағы этномедиацияның қалыптасу кезеңдері қарастырылған. Заманауи конфликтологиялық теорияларға шолу жасау қазіргі батыстық конфликтологиялық ой-пікірдің ұстанымдары мен қайшылықтан барлық жолдармен құтылуға ұмтылатын дәстүрлі қазақ қоғамының ұстанымдары мен құндылықтары арасындағы кейбір сәйкессіздіктерді анықтады. Авторлар даму кезеңдерін жіктеуге, Қазақстандағы этномедиацияның даму ерекшеліктерін сипаттауға және түсінуге әрекет жасады. Қазіргі заманғы батыстық конфликтологияның негізгі қағидалары қазақ қоғамындағы медиация тәсілдерінде көрініс тауып, жинақталған, алайда қазақтардың дәстүрлі құндылықтарымен байланысты өзіндік ерекшеліктері де бар. Мақалада қазақстандық қоғамның заманауи дамуы жағдайында әлеуметтік қақтығыстарды институттандырудың маңыздылығы атап өтілген. Түйінді сөздер: медиация, этникалық медиация, әлеуметтік қақтығыстар, ұлтаралық қақтығыстар, полиэтникалық.