Саяси партиялардың бағдарламалары Қазақстандағы сайлау процесінің легімділігінің механизмі ретінде - Nurtazina, R.; Ternov, N.; Lanko, D. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2023)
Саяси үдерістердегі және сайлау стратегияларындағы басым үрдістер идеологиясыздандыруды, партиялық бағдарламалар мен өкілдіктерді оңайлатуды көрсетеді. Қазіргі кезеңде партиялар арасындағы бәсекелестік «солшыл-оңшыл» немесе «либерал-социалистер» классикалық қарама-қайшылықтары тұрғысынан емес, өзекті мәселені шешу қабілетін көрсетеді. Бұл тұрғыда кез келген партияның заңдылығы көтерілген мәселелердің үйлесуі мен оларды шешу қабілетіне байланысты болса, партиялық бағдарламаларда орындаушылық сипаттағы мәселелердің пайымы берілген. Қазақстандағы сайлау науқандары кезеңіндегі партиялардың бағдарламалары заңдастыру мен сәйкестендіру риторикасын құру тұрғысынан емес, қабылданған және ұсынылған шаралар тұрғысынан зерттелді. Бұл мақалада позициялық және поливаленттік мәселелер негізінде партиялық бағдарламалардың мазмұнына мазмұндық талдау жасалған. Нәтижелер партиялары партиялық бағдарламаларды идеологиясыздандыру бағытын ұстанған елдердің арасында Қазақстан да ерекше емес екенін көрсетті. Жүргізілген талдау көрсеткендей, алғашқы үш партияның бағдарламалары көпвалентті болып шықты. Зерттеу нәтижелері бойынша саяси философия тұрғысынан поливаленттік және позициялық риториканың табиғаты туралы қорытынды жасалып, Қазақстан Республикасындағы партия құрылысының одан әрі тенденциялары да бағаланады. Түйін сөздер: заңдылық, позициялық және поливалентті мәселелер, партиялық бағдарламалар, мазмұнды талдау, Очиаи-Оцуки-Баркман коэффициенті