Ресей қоғамында тұлғаның рухани-аңгерлік әлеуетін өзін-өзі жасау үшін жағдайларды жасау - Kazantseva, D. B. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2022)
Андатпа: Жеке тұлғаның әлеуетін өзін-өзі жүзеге асыру мәселесі тарихи тұрғыдан көптеген ғылымдардың назарын аударды. Әлеуеттің мәнді көрінісі адамның қозғаушы күштерін, терең «Менін», оның нәтижелерін анықтайтыны қызықты болды. Қазіргі дағдарыстық әлеуметтік жағдайларды шешу жеке тұлғаның әлеуетін өзін-өзі жүзеге асыру арқылы маңызды күштердің көріну ерекшеліктерін зерттеуді талап етеді. Жұмыстың мақсаты - Ресей халқының менталитетіне байланысты тұлғаның рухани-адамгершілік әлеуетін өзін-өзі жүзеге асыруды қамтамасыз ету бойынша шаралар кешенін қарастыру. Жеке тұлғаның әлеуетін іске асыру оның қозғалысына моральдық шектеулер туғызатын орыс өмірінің тарихи кеңістігінде жүзеге асырылады. Руханиға қатысты сәйкестендіру және өзін-өзі анықтау жеке тұлғаның интегралды әлеуетінің терең маңызды рухани бөлігін оятады, ол акмеге жету үшін субъектінің маңызды күштері арқылы ашылады - өзін-өзі жүзеге асырудың рухани биіктері. Бұл жеке тұлғаның өмірлік, әлеуметтік-динамикалық, әлеуметтік-мәдени, белсенділік, мәдени-рухани даму кезеңдері бойынша қозғалыс процесінде жүзеге асырылады. Олар рухани кеңістікте рухани-адамгершілік әлеуеттің мәні мен күшін, Ресей үшін дәстүрлі мәдениеттің рухани-адамгершілік нормаларын ашуға мүмкіндік беретін әлеуметтік өмірдің толықтығын қамтамасыз етеді. Бұған Ресейдің рухани кеңістігінің тарихи, рухани-адамгершілік құндылықтарымен қаныққан жеке тұлғаның дамуын ұйымдастыруды, жеке тұлғаның даму жолымен көшуін ұйымдастыруды қамтитын шаралар кешені ықпал етеді. дамудың жоғары рухани және маңызды негіздеріне болмыстың баспалдағы. Түйін сөздер: рухани-адамгершілік потенциал, рухани кеңістік, рухани-адамгершілік құндылықтар, өзін-өзі жүзеге асыру, тұлға, менталитет, қоғам.