Цифрлық дәуір мен постмодернизмдегі өзара әрекеттесу моделі - Imanbaeva, Zh.; Altayev, J. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2021)
Цифрлық құрылғылардың көмегімен жүзеге асатын байланыс моральдық, этикалық және аксиологиялық мәнге ие болады. Адамдардың тірі қарым -қатынасы цифрлық дәуірге қалай айналатынын білу қажет. Қазіргі заманға қандай байланыс моделі тән? Мәдениет деконструкцияға ұшырайды ма, әлде мағынаны қалыптастыру үшін құрметті құқықты қалдырады ма? Постмодерн философиясы әдіснамалық принцип ретінде біздің заманымыздың коммуникациялық және технологиялық ландшафтының трансформациялану процестерін зерттеуге қолданылуы мүмкін. Қазіргі мәдениетті мозаика ретінде сипаттауға болады. Гипермәтіндік жүйелер сияқты оның орталық құрушы принципі жоқ. Ақпараттық резервтер жағдайында біз құндылықтарды үнемі іздеуге дайынбыз. Мүмкін, мағынаны түсіну үшін бізге мәтіннің ыдырау процесін оның логикалық соңына жеткізу, бөлшектеу және қайта жинау қажет. Қатаң мағынаның «болмауын» белгілеп, әлем туралы біртұтас көзқарасқа келеміз. Түйін сөздер: мәтін, гипермәтін, мәдениет, постмодернизм, коммуникация