Пандемияның қазіргі ақпараттық және білім беру ортасына әсері - Sariyeva, A.; Sweeney, J.; Zholdubayeva, A. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2022)
Сыртқы ортадағы өзгерістер қызмет көрсету саласына елеулі трансформациялық әсер етуі мүмкін. COVID-19 пандемиясынан туындаған дағдарыс экономиканың барлық салаларына әсер етті, жұмыстың жаңа нысандары мен технологияларының, соның ішінде қашықтан қол жетімділік пен үйде жұмыспен қамтудың өзекті болуына ықпал етті. Білім беру жүйесі алғашқылардың бірі болып жаһандық өзгерістерге және қауіпсіздік мақсатында қашықтықтан оқыту технологияларын дамыту қажеттілігіне тап болды. Осыған байланысты дағдарыс жағдайында білім беру процесінің салдары мен нәтижелері қандай болуы мүмкін екенін қарастырған жөн. Пандемия жағдайындағы білім жүйесіндегі өзгерістерді зерттеу, салыстырмалы бағалау жасау білім беру жүйесін дағдарыстық құбылыстарға одан әрі бейімдеу, білім беру процесіне қатысушылардың қашықтықтан өзара әрекеттесуінің тиімді технологияларын дамыту мен білім сапасына әсері тұрғысынан маңызды болып табылады. Түйінді сөздер: білім беру саласы, COVID-19 пандемиясы, қашықтықтан оқыту технологиялары, виртуалды кеңістік, телекоммуникация, әлеуметтік салдар.