ТЕАТР ВИРТУАЛДЫҚ ШЫНДЫҚТА - Elik, N. N.; Bauyrzhan, N. M. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2021)
Бұл мақалада цифрлық технологияларды қолданудың анықтамалары мен әдістері зерттеліп, олардың сахнадағы қолданылуы туралы зерттеулермен салыстырылады. Негізгі бөлімде қарастылатыны: сандық технологиялардың бастапқы даму тарихы; технологияның даму дәрежесі; виртуалды шындықта және тірі театр ортасына ену әсері туралы тақырыбы, спектакльге енгізудің ойдан шығарылған, ауратикалық және тура тәсілдерімен салыстыру жүргізіледі. Сондай-ақ виртуалды шындық арқылы театрдың бастауына қол жеткізу үшін виртуалды шындықта және сахнада қолданылатын VR технологияларының әдістері толық ашылады. Адамның миы бейімделіп, бейнелер мен қоршаған орта шынайы деп санайтын кезде виртуалды шындық құрылғысын пайдалану кезінде адамдардың реакциясының ерекшеліктері ашылады. Виртуалды шындықтың реакциялары туралы: адамдар өздерін бұл иллюзия деп қалай сендіруге тырыспасын, адамның миы оның көзіне сенеді. Театрландырылған қойылым әрдайым көрермендерді жаңа құрылған шындыққа жеткізді. Виртуалды шындықпен ұштастыра отырып, ол көрерменге өздерін нақты театр тәжірибесіне толық батыруға мүмкіндік береді. Адамдардың тәжірибесі мен жаңа технологиялар арасындағы байланысты қамтитын виртуалды шындық туралы. Бұл бізді көтеретін және байытатын идеяларды тұжырымдамалайтын иммерсивті БАҚ. Біздің қызығушылығымыз шындыққа айналған сәтте біз қуанамыз. Түйін сөздер: виртуалды театр, виртуалды сахна, болашақ театры, сандық театр, иммерсивті театр, виртуалды шындық.