МӘДЕНИЕТ ҚАЛА ӨЗГЕРІСІНІҢ МАҢЫЗДЫ РЕСУРСЫ РЕТІНДЕ - Naizabayeva, G. A.; Yessim, G.; Dianova, V. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2021)
Бұл жұмыстың мақсаты - мәдениетті қалалық қоршауда түрлі өзгерістер жүзеге асырылатын маңызды ресурс ретінде қарастыру. CCCM (The Cultural and Creative Cities Monitor - CCCM) аясында қамтылған Еуропа қалаларының мәдени шындықтарын талдау мысалында, қалалық мекемелерде мәдени мекемелер мен нысандардың (мәдени әртүрлілік) болуы мен тартымдылығы қоршаған орта, мәдениеттің жұмыс орындары мен инновацияларды құру қабілеті (шығармашылық экономика), сондай-ақ мәдени-шығармашылық процестердің (қолайлы орта) өркендеуіне қолайлы жағдайларды талдады.Нәтижелер көрсеткендей, мәдени және шығармашылық құндылықтар Еуропа қалаларында әр түрлі бөлінеді, осыған байланысты жергілікті билік белгілі бір жағдайларды ескере отырып, даму стратегиясын жасай алады. Атап айтқанда, орта қалаларда жан басына шаққандағы мәдени қорлардың мөлшері ірі қалалардан асып түседі деген қорытынды жасалды. Тиісінше, жүргізілген талдау қала мәдениетінің жекелеген кезеңдеріндегі даму деңгейін бағалауға және оның қалалардың дамуына және жалпы халыққа әсерін анықтауға мүмкіндік береді. Алайда, келесі сұрақтар қалады: қандай мәдени мұра, экономикалық айнымалылар немесе институционалды факторлар қалалар арасындағы айқын айырмашылықтарды түсіндіре алады? Мәдениет қаланың экономикалық ортасына және әр түрлі типологиядағы адамдардың әл-ауқатына қалай әсер етуі мүмкін? Қалалық құрылымдағы өзгерістер мәдени мекемелер мен іс-шаралардың дамуына қалай ықпал етеді? Қала тұрғындарының мәдениетке қол жеткізу және қала ортасында және одан тыс жерлерде танымдық және қарым-қатынас дағдыларын дамыту мүмкіндігі бірдей ме? Тиісінше, осы сұрақтарға жауаптар мәдениет және қала құрылысы саласындағы зерттеулер, салыстырмалы мемлекеттік саясат және т.б. Түйінді сөздер: қалалық мәдениет, мәдени негіздер, шығармашылық экономика, мәдени әртүрлілік, дәстүрлер мен құндылықтар.