АҚШ-тың Орталық Азия регионализациясы үрдісіне әсері - Saari, D. B.; Adibayeva, A. M.; Bourdais Park, JeongWon (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2021)
Бұл мақала АҚШ-қа (АҚШ) ерекше назар аудара отырып, Батыс елдерінің тәуелсіздік алғаннан кейінгі Орталық Азиядағы қатысуын өзгертуді бақылауға бағытталған. КСРО ыдырағаннан кейін Батыстың ықпалы едәуір күшейіп, Орталық Азиядағы қауіпсіздік пен экономикадан бастап мәдениет пен қоғамға дейінгі көптеген салаларға әсер етті. 1990 жылдары кейбір Орта Азия мемлекеттері әлеуметтік-саяси құндылықтар, нарықтық жүйені реформалау, жаңа идеялық-білім беру платформалары және инвестициялық стратегияларды өзгерту тұрғысынан ішкі саяси қайта құрулардан өтті. 2001 жылы АҚШ-тағы террорлық актіден кейін қауіпсіздік компоненті Орталық Азияны Ауғанстандағы операцияның алаңына айналдырды, ал қауіпсіздік компоненті Батыс / Американың аймақта болуы үшін маңызды болды. Алайда, 2014 жылы АҚШ-тың Ауғанстаннан шығуымен батыстың аймақтағы стратегиялары айтарлықтай өзгерді және бұл аймаққа Қытай мен Ресей сияқты жақын көршілер тез әсер етті.