Африка, қарулы зорлық-зомбылық және саяси тұрақсыздық: тәуелсіздіктен бастап бүгінгі күнге дейін Орталық Африкада қолданылған «Заңның» жеткіліксіздігі? - Mensah, F. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2021)
Біздің көрінісіміз Африкадағы қарулы зорлық-зомбылық пен саяси тұрақсыздыққа бағытталған, Батыс заңдарының тәжірибесінде көрсетілген, оны жергілікті жағдайда қолдану нәтижесі өте қанағаттанарлықсыз. Африканың Сахарадан оңтүстігіндегі бұл заңсыздық практикасының сәтсіздігі туралы мәлімдеме қара африкалық қоғамдарға ғана тән «мүмкін еместіктің» немесе тіпті «табиғи емес» талдамалық жұмыстардың көпшілігінде кездеседі. Басқаша айтқанда, қара африкалықтар онтологиялық тұрғыдан батыстың құқық қағидаттарын оқыту мен үйсіндіруге қабілетсіз, олардың үйлесімді дамуы мен тіпті өркениетке енуінің кепілі ретінде қабылданады. Бұл мақалада біз қарабайыр редукционизмнің осы түрінен, «отаршылдық кездесудің» алғашқы минуттарынан бастап құрылған, оның негізінен Батыс пен Африканың ортақ тарихын құрылымдаған негізгі қатынастар құрылған призмадан толықтай бас тартуға тырысамыз. Пікірталас барысында, бізге берілгендерден айырмашылығы және құбылыстардың кез келген ықтимал оқылымдары мен талдауларын азайту, біз африкалықтарға қол жетімді құралдардың формальды сипатына және актерлер оларды қалай қолдана алатындығына күмән келтіргіміз келеді, әсіресе қақтығыстардың болуы және континент құқығының болуы. Континенттің болашақтағы «тарих салмағынан» және «шамадан тыс батыстық патернализмнен» бұл перспектива бізге тұрақсыздықты тудыратын тұрақты қақтығыстар мен зорлық-зомбылықтың нақты себептерін жақсы түсінуге мүмкіндік беретін сияқты. Түйін сөздер: Африка, отарсыздану, зорлық-зомбылық, құқық, тарих философиясы, философиялық антропология, саяси тұрақсыздық